Leijdekker, Ger (in memoriam)

Lid van verdienste

De volgende tekst is uitgesproken tijdens de crematieplechtigheid door Rachel Bartels, voorzitter van Leo XIII:

Lieve Gré, Andre, Bernard, Gerton en andere gezinsleden.

Ik vind het fijn dat ik namens Leo XIII hier mag staan. Leo XIII is de club waar Gré nu al bijna 65 jaar lid van is en zo heb ik Ger ook leren kennen toen ik net bij Leo XIII kwam spelen. Als de man van Gré.

Later in het proces, toen de voorstelling bijna gespeeld zou worden, kwam ik er achter dat hij onze decorbouwer was. En wat voor één. Daar waar wij toneelspelers allemaal ontzettend druk, zijn veel praten, herrie maken was Ger de rust zelve. De regisseur hoefde maar aan te geven wat er nodig was in het decor, en Ger maakte het. Zelfs als er tijdens de generale repetitie iets aangepast moest worden: Ger regelde het. En het decor werd niet gemaakt met het idee, ach joh, het is maar voor een toneelstuk, nee het werd in elkaar gezet alsof je er voor altijd in kon wonen. Alles netjes, degelijk, goed in elkaar gezet en prachtig afgewerkt. Daardoor speel je gewoon beter, als je in een decor staat dat met liefde is gemaakt.

De liefde van Ger voor zijn Gré straalde door naar Leo XIII. Het laatste stuk waarin Gré actief meespeelde was “Mist” een stuk over een familie bij het kerstdiner. Voor Ger een afscheid als decorbouwer: en wat voor een afscheid: Ineens stond er een keuken midden in de toneelzaal. Dit op het podium zoals vroeger, maar midden op de vloer. En Ger zorgde er voor dat het er prachtig uit zag.

Na mist kon Gré helaas niet meer actief mee spelen, maar ze bleef altijd trouw naar repetities komen in het Stamhuis op maandagavond. Ger bracht haar dan altijd en als hij haar weer kwam ophalen, was hij altijd even eerder dan dat de repetitie was afgelopen. Hij dronk dan vaak een biertje aan de bar en zat stilletjes te genieten van de repetities. Stilletjes, meestal wel, want als hij dacht dat het misschien niet zo leuk zou worden, gaf hij zijn mening. Zijn eerlijkheid was waardevol. En het was mooi om te zien, dat hij altijd enthousiast was over de voorstelling. Samen met zijn Gré.

Altijd aanwezig bij de voorstellingen van Leo XIII. Leo XIII speelt niet alleen toneel, regelmatig vieren wij ook een feestje. Fijn dat Ger en Gré altijd bij deze feestjes aanwezig zijn geweest. Dan zag je Ger genieten, met een grote grijns op zijn gezicht een biertje op het tafeltje. Een stille genieter. Zo herinner ik me Ger, als een stille genieter met liefde voor toneel.

Dank je wel lieve Ger, voor je betrokkenheid, je gouden handen, je rust en kalmte op hectische momenten.

Dank voor al je inzet….