Geschiedenis

Toneelgezelschap LEO XIII beleefde in 2004 haar 100ste verjaardag. De vereniging werd op 10 januari 1904 opgericht om ‘‘iets voor de katholieke mensen in Purmerend te organiseren” en werd genoemd naar de toenmalige Paus LEO XIII. Van de eerste 10 jaar is weinig bekend. Er bestaat nog een foto van het tienjarig bestaan van het toen nog mannentoneelgezelschap.

100-jaar-Leo-XIII-web

Door een brand in 1925 is een groot deel van het archief destijds verloren gegaan. Vanaf dat jaar is tot heden echter veel materiaal bewaard gebleven. Hiervan is dankbaar gebruik gemaakt door Joop Stam voor zijn boek ‘Als het publiek het wil worden we 100 jaar’ dat ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum is uitgebracht.

Vrouwen mochten in de begintijd geen lid worden. Zij speelden eerst alleen gastrollen en konden zich pas eind jaren 40 bij de vereniging aansluiten. Tot halverwege de jaren 60 was een Geestelijk Adviseur aan de vereniging verbonden, die de toneelstukken namens de kerk vooraf beoordeelde op de ‘zedelijke inhoud’ hiervan.

LEO XIII heeft vanaf 1926 jaarlijks een of meer stukken gespeeld. Alleen in 1943 werd niet opgetreden omdat de vereniging ten tijde van de oorlog weigerde zich aan te sluiten bij de Cultuurkamer.

De vereniging speelde niet alleen in Purmerend en omgeving, maar er waren ook uitwisselingen met o.a. Tegelen en Ledenberg-Gent, België. Ook was in het verleden al sprake van samenwerking met de collega-verenigingen in Purmerend: Voorwaarts (nu Purmerender Stadstoneel) en Bilderdijk. Een andere activiteit was de deelname aan landelijke toneelwedstrijden. LEO XIII heeft door de jaren heen avondvullende stukken gespeeld, maar ook eenakters en voorstellingen voor kinderen.

75-jaar-Leo-XIII-web

Thuisbasis van LEO XIII is het Stamhuis aan de Kerkstraat, het voormalige ‘patronaat’. Al in 1914 werd hier een heuse toneelzaal gerealiseerd. Een zaal die nu tegenwoordig beschikt over een moderne lichtinstallatie en een vlakke vloer met tribune voor hedendaagse voorstellingen.

De vereniging heeft door de jaren heen perioden van bloei, maar ook weleens neergang meegemaakt als het gaat om de groei van nieuw leden, het aantrekken van publiek of het vinden van een geschikte regisseur. LEO XIII is nu een actieve, moderne toneelvereniging, die het belangrijk vindt om zich te blijven ontwikkelen.

Informatie over onze voorstellingen vanaf 2004 kunt u lezen onder “VORIGE PRODUCTIES”.